1. Home
 2. Blog
 3. Vekttap fra å ta Liothyronin

Vekttap fra å ta Liothyronin

Liothyronin og vekttap

Liothyronin er et syntetisk skjoldbruskormon kjent som T3. Det brukes ofte i behandling av hypotyreose, en tilstand der skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok hormoner. Ved å imitere virkningen av skjoldbruskkjertelhormonene, hjelper liothyronin kroppen til å opprettholde normal energi- og metabolismefunksjon. Det er kjent at pasienter opplever gunstige effekter på vekten. Men er dette en grunn til å bruke det for vekttap?

Hvordan fungerer det?

Når liothyronin administreres, absorberes det raskt i tarmen og transporteres til skjoldbruskkjertelen. Her binder det seg til skjoldbruskkjertelreseptorene, noe som setter i gang en kaskade av biologiske reaksjoner. Disse reaksjonene inkluderer økt oksygenforbruk, varmeproduksjon og stoffskifte av fett, proteiner og karbohydrater.

Ved å etterligne T3, hjelper liothyronin til med å normalisere metabolske funksjoner i tilfeller hvor kroppen ikke produserer nok av dette hormonet, som i hypotyreose. Det bidrar til å opprettholde et balansert energinivå, kroppsvekt og bidrar til at kroppstemperaturen forblir stabil.

Virkningen av liothyronin varierer avhengig av dosering og individets spesifikke behov. En overdose kan føre til hypermetabolske tilstander, som hurtig hjerterytme, svetting, uro, irritabilitet og vekttap. Derfor er det viktig å følge legens doseringsanbefalinger nøye.

Indikasjoner for bruk

 1. Hypotyreose – En tilstand hvor skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok hormoner.
 2. Myksødem – En alvorlig form for hypotyreose.
 3. Kretinisme – En tilstand hos nyfødte forårsaket av utilstrekkelig skjoldbruskkjertelfunksjon.
 4. Komatøs hypotyreoid krise – En livstruende komplikasjon av hypotyreose.
 5. Som en del av skjoldbruskkjertelhormonundertrykkende terapi i behandlingen av skjoldbruskkjertelkreft.

Mulige årsaker til vekttap

 1. Økt metabolsk rate: Dette skjoldbruskkjertelhormonet kan akselerere stoffskiftet, noe som øker kroppens energiforbruk og kan føre til vekttap.
 2. Forbedret termogenese: Stoffet kan øke varmeproduksjonen i kroppen, noe som bidrar til kaloriforbrenning og vektreduksjon.
 3. Økt fysisk aktivitet: Enkelte brukere kan oppleve økt energinivå, noe som kan føre til høyere nivåer av fysisk aktivitet og dermed vekttap.
 4. Redusert appetitt: Noen personer kan oppleve en nedgang i sultfølelsen, noe som resulterer i redusert kaloriinntak.
 5. Forbedret fordøyelse og næringsopptak: Med økt metabolsk funksjon kan fordøyelsen og næringsopptaket forbedres, noe som kan føre til vektreduksjon.
 6. Økt proteinnedbrytning: Dette legemidlet kan øke nedbrytningen av proteiner, noe som kan bidra til vekttap.
 7. Stimulering av fettforbrenning: Ved å øke lipolyse, eller nedbrytningen av lagret fett, kan stoffet bidra til vekttap.
 8. Endringer i vannbalansen: Noen ganger kan vekttap være resultatet av redusert væskeretensjon i kroppen.

Erfaringer med vekttap

En rekke individer har rapportert positive resultater med liothyronin og vekttap. Noen har bemerket en nedgang i vekt uten betydelig endring i kosthold eller treningsvaner, mens andre har sett bedre resultater når de kombinerte medisinen med en sunn livsstil. Imidlertid varierer resultatene betydelig mellom individer og det er ingen garanti for vekttap.

Bivirkninger og Kontraindikasjoner

BivirkningBeskrivelse
HjertebankEn økt hjertefrekvens eller unormal hjerterytme kan oppstå.
SøvnløshetBrukere kan oppleve problemer med å få sove eller sovne.
HetetokterEn plutselig følelse av varme og rødhet i ansiktet kan oppstå.
HyperaktivitetOverflødig energi eller uro kan oppleves.
Skjelvende henderEn forstyrrende risting eller skjelving i hender kan bemerkes.
VekttapUventet eller raskt vekttap kan skje.
HodepineGjentatte hodepiner kan oppstå.
KvalmeEn følelse av ubehag i magen med en trang til å kaste opp.
DiaréHyppige, løse eller vannete avføring kan oppleves.
Økt appetittEn uvanlig sterk sultfølelse kan oppstå.
NervøsitetEn økt tilstand av bekymring, angst eller uro kan oppleves.
HårtapMidlertidig hårtap kan oppstå i de første månedene av behandlingen.
Økt svettingOverdreven svetting kan oppleves, spesielt under fysisk aktivitet.

Kontraindikasjoner for Liothyronin:

 1. Overfølsomhet: Pasienter med kjent intoleranse eller allergiske reaksjoner mot liothyronin bør unngå dette legemidlet.
 2. Ubehandlet adrenalinsuffisiens: Personer med udiagnostisert eller ubehandlet binyrebarksvikt skal ikke ta dette skjoldbruskkjertelmedikamentet.
 3. Akutt myokardinfarkt: Dette stoffet er ikke egnet for de som nylig har opplevd et hjerteinfarkt.
 4. Ukontrollert tyrotoksikose: Pasienter med ubehandlet eller ukontrollert høye nivåer av skjoldbruskhormon i blodet bør unngå dette stoffet.

Forholdsregler ved bruk av Liothyronin:

 1. Eldre pasienter: Eldre individer kan være mer følsomme for effektene av dette legemidlet og kan kreve justering av dosering.
 2. Diabetes: Personer med diabetes bør overvåke blodsukkernivået nøye, da liothyronin kan øke blodsukkernivåene.
 3. Hjertesykdom: Pasienter med koronar hjertesykdom bør bruke dette stoffet med forsiktighet, da det kan øke hjertefrekvensen.
 4. Høyt blodtrykk: Dette legemidlet kan øke blodtrykket, så pasienter med hypertensjon bør nøye overvåke blodtrykket sitt.
 5. Langvarig bruk: Langvarig bruk kan føre til beintap, spesielt hos kvinner etter overgangsalderen. Overvåkning av benhelse er anbefalt.
 6. Graviditet og amming: Selv om liothyronin generelt anses som trygt under graviditet og amming, bør det brukes med forsiktighet og bare når det er nødvendig.

Behandlinger for fedme

Fedme er en kompleks sykdom som krever en helhetlig behandlingsmetode. Dette inkluderer ernæringsjusteringer, økt fysisk aktivitet, atferdsterapi, og i noen tilfeller, medisiner og kirurgi. Liothyronin kan være en del av en omfattende behandlingsplan for fedme, men det skal aldri brukes som eneste løsningen.

Medisiner for vekttap

En rekke medisiner og kosttilskudd er tilgjengelig for vekttap, inkludert Orlistat, Liraglutid, og det populære tilskuddet PhenQ. Orlistat virker ved å hindre kroppen i å absorbere fett fra maten du spiser, mens Liraglutid virker ved å forsinke tømmingen av magen, noe som fører til en følelse av metthet. PhenQ er et kosttilskudd som hevder å øke metabolismen og fettforbrenningen, samt undertrykke appetitten.

PhenQ og vekttap

PhenQ har blitt populært som en ikke-reseptbelagt løsning for vekttap. Den inneholder en blanding av ingredienser, inkludert capsimax pulver, koffein, niacin, piperin, og L-carnitin fumarat. Mens PhenQ kan hjelpe med vekttap, er det viktig å merke seg at det ikke er en erstatning for en sunn livsstil og kosthold. Som med alle kosttilskudd, bør det brukes i kombinasjon med et balansert kosthold og regelmessig trening.

Trygg bruk av Liothyronin

For å sikre trygg bruk av liothyronin, er det viktig å alltid følge legens instruksjoner. Start aldri, stopp, eller endre doseringen av liothyronin uten å først konsultere legen din. Hvis du opplever bivirkninger, er det viktig å kontakte helsepersonell umiddelbart.

Konklusjon

Liothyronin er et effektivt middel for behandling av hypotyreose og kan hjelpe til med vekttap i noen tilfeller. Imidlertid er det ikke en erstatning for en sunn livsstil og bør brukes som en del av en helhetlig behandlingsplan. Det er viktig å alltid diskutere potensielle medisiner og tilskudd med helsepersonell for å sikre at de er trygge og effektive for deg.

See more blogs

Overflødig hud etter vekttap: fjerning eller behandling?

Overflødig hud etter vekttap: fjerning eller behandling?

Kan metformin hjelpe meg å gå ned i vekt?

Kan metformin hjelpe meg å gå ned i vekt?

Aduvanz for vekttap: kan jeg ta det eller er det alternativer?

Aduvanz for vekttap: kan jeg ta det eller er det alternativer?

Kan melatonin hjelpe meg å gå ned i vekt?

Kan melatonin hjelpe meg å gå ned i vekt?

Movicol og vekttap: midlertidig effekt eller reell slankemetode?

Movicol og vekttap: midlertidig effekt eller reell slankemetode?