1. Home
 2. Blog
 3. Effekt av Cymbalta på vekttap

Effekt av Cymbalta på vekttap

Cymbalta og vekttap

Cymbalta, også kjent som duloksetin, er et mye brukt legemiddel i behandling av flere psykiske lidelser som depresjon, generalisert angstlidelse og fibromyalgi. Denne medisinen tilhører en klasse av stoffer kjent som selektive serotonin og norepinefrin gjenopptakshemmere (SSNRI), som fungerer ved å balansere kjemikalier i hjernen som påvirker humør og smerte. Mange pasienter som bruker Cymbalta har rapportert vekttap som en bivirkning. 

Virkningene på kroppen og maskinismen av handlingen

Denne medisinen fungerer ved å gjenopprette balansen mellom to viktige nevrotransmittere i hjernen: serotonin og noradrenalin. Disse kjemikaliene er viktige fordi de hjelper nervecellene i hjernen med å kommunisere med hverandre. Når nivåene av disse kjemikaliene er i balanse, kan nervecellene sende signaler mer effektivt, noe som bidrar til å forbedre stemningen og redusere angst.

Duloksetin påvirker også smertesignaler i nervesystemet. Dette kan være spesielt nyttig for mennesker som lider av kroniske smertetilstander, som fibromyalgi eller diabetisk nevropati. Ved å hemme reopptaket av serotonin og noradrenalin, kan duloksetin bidra til å redusere smertesignaler som sendes til hjernen, noe som kan resultere i en nedgang i opplevd smerte.

Det er viktig å merke seg at virkningen av duloksetin ikke er umiddelbar. Det kan ta flere uker før effekten er fullt merkbar. Dette skyldes at hjernens kjemiske balanse gradvis justeres, og det tar tid før denne justeringen blir merkbar i form av reduserte symptomer.

Indikasjoner for bruk

 1. Depresjon: Duloksetin er effektivt for å håndtere alvorlige depressive episoder og for å hindre tilbakevendende perioder med depresjon.
 2. Generalisert angstlidelse: Denne medisinen er anbefalt for behandling av vedvarende, overdreven uro eller nervøsitet som forstyrrer daglige aktiviteter.
 3. Diabetisk nevropati: Duloksetin er ofte anbefalt for å lindre smertene forbundet med nerveskader som følge av diabetes.
 4. Fibromyalgi: Dette legemidlet brukes for å adressere kroniske muskel- og skjelettsmerter som er typiske for denne tilstanden.
 5. Kronisk muskelsmerte: Duloksetin er også anbefalt for behandling av vedvarende smerter forårsaket av muskelspenning, overbelastning eller skader.
 6. Kroniske smerter forbundet med osteoartritt: Duloksetin kan bidra til å redusere smerte og forbedre funksjonen hos personer som lider av denne typen leddgikt.
 7. Stress-urininkontinens hos kvinner: Dette legemidlet er noen ganger foreskrevet for å behandle denne tilstanden, som innebærer ufrivillig urinlekkasje under fysisk stress, som hoste, nysing, latter eller trening.

Cymbalta og vekttap

Flere studier har knyttet bruk av Cymbalta til moderat vekttap, særlig i de tidlige stadiene av behandlingen. Noe tyder på at vekttap kan være en indirekte effekt av bedre velvære etter depresjon eller angst. Det er mindre sannsynlig at pasientene lider av nervøs overspising og kan endre spiseatferd. Verken Cymbalta eller virkestoffet i noen annen doseringsform er imidlertid godkjent som legemiddel for vekttap. Forsøk på å behandle fedme med dette legemidlet kan dessuten ha motsatt effekt.

Pasienters erfaringer med vekttap

Vekttapet varierer betydelig blant enkelte brukere av cymbalta. Noen rapporterer om mildt vekttap, mens andre opplever betydelig vekttap. Det er imidlertid også noen pasienter som rapporterer om vektøkning etter langvarig bruk av legemidlet. Dette understreker viktigheten av å diskutere mulige bivirkninger med legen din før du begynner med et nytt legemiddel.

Forsøk på å bruke legemidlet for vekttap kan være basert på positive erfaringer med Mysimba. Dette legemidlet inneholder 2 komponenter, bupropion og naltrekson. De brukes separat fra hverandre for å behandle forskjellige typer avhengighet og negative psykologiske tilstander. De er ikke erstatninger for duloksetin, men har mye til felles med det. I studier av effekten av antidepressiva på appetitten har de vist seg å redusere appetitten og matlysten (i stor grad fordi den psykologiske gleden ved å spise reduseres betydelig). Studier har imidlertid aldri bekreftet at duloksetin er like effektivt til å hjelpe folk med å endre livsstil og spiseatferd som kombinasjonen av bupropion og naltrekson. Dette betyr at vekttap forblir en bivirkning av behandlingen. 

Bivirkninger og kontraindikasjoner

Kontraindikasjoner og forholdsregler ved bruk:

 1. Overfølsomhet eller allergi mot duloksetin: Medikamentet bør ikke brukes av personer med kjent allergi mot det aktive stoffet.
 2. Ubehandlet, ukontrollert høyt blodtrykk: Duloksetin kan øke blodtrykket, så det bør brukes med forsiktighet hos personer med høyt blodtrykk.
 3. Leversykdom: Personer med alvorlig leversykdom eller kronisk alkoholmisbruk bør unngå bruk av duloksetin.
 4. Nylig hjerteinfarkt eller ustabil hjertesykdom: Duloksetin bør ikke brukes hos personer som nylig har hatt et hjerteinfarkt eller som har ustabil hjertesykdom.
 5. Samtidig bruk av MAO-hemmere: Duloksetin skal ikke brukes sammen med monoaminoksidase (MAO) hemmere, en type antidepressiva.
 6. Gravide og ammende kvinner: Duloksetin bør brukes med forsiktighet hos gravide og ammende kvinner, og bare hvis den forventede fordelen oppveier den potensielle risikoen.

Bivirkninger:

BivirkningBeskrivelse
KvalmeDette er en vanlig bivirkning og kan reduseres ved å ta medisinen med mat.
Tørr munnDette kan være et midlertidig symptom og kan forbedres ved å drikke mye vann.
SøvnproblemerInsomni eller overdreven døsighet kan forekomme.
TretthetEn generell følelse av utmattelse kan være en bivirkning.
SvimmelhetDette kan oppstå, spesielt når du reiser deg raskt.
ForstoppelseDette kan forbedres ved å drikke rikelig med vann og spise fiberrik mat.
Økt svettingNoen mennesker kan oppleve økt svetting.
Nedsatt appetittDette kan føre til vekttap hos noen individer.
Seksuelle problemerDuloksetin kan forårsake seksuelle problemer som redusert libido, ereksjonsproblemer, eller forsinket ejakulasjon.

Behandlinger for fedme

Fedme er en kompleks tilstand som krever en multifaktorisk tilnærming for behandling. Dette kan inkludere kostholdsendringer, økt fysisk aktivitet, adferdsmodifikasjon og i noen tilfeller medisinsk intervensjon. I noen tilfeller kan legen din anbefale vekttapmedisiner som en del av behandlingsplanen.

Medisiner for vekttap

Flere reseptbelagte medisiner er tilgjengelige for å hjelpe med vekttap. Dette inkluderer medisiner som Orlistat, Liraglutid og Naltrexon-Bupropion. Disse medisinene virker på forskjellige måter, enten ved å redusere appetitten, øke følelsen av metthet, eller redusere kroppens evne til å absorbere fett fra maten du spiser.

PhenQ er et populært kosttilskudd som hevder å fremme vekttap ved å øke metabolismen og redusere appetitten. Dette produktet inneholder en blanding av ingredienser, inkludert a-Lacys Reset, koffein, nopal, og L-karnitin fumarat. Mens mange brukere har rapportert positive resultater med PhenQ, er det viktig å huske at kosttilskudd ikke er strengt regulert av helsemyndighetene, og effektiviteten kan variere.

Råd om sikker bruk 

Sikker bruk av Cymbalta innebærer nøye overvåking av eventuelle bivirkninger, regelmessig samtale med helsepersonell og etterlevelse av anbefalt dosering. Det er viktig å huske at Cymbalta ikke er godkjent for vekttap, og enhver vektreduksjon som oppstår kan være midlertidig og variere mellom individer. Du bør aldri ta Cymbalta eller andre legemidler utenfor deres foreskrevne formål uten å konsultere legen din.

Sammenfattende kan Cymbalta føre til vekttap hos noen mennesker, men dette er ikke en universell opplevelse, og langvarig bruk kan faktisk føre til vektøkning. Hvis du vurderer Cymbalta for vekttap, er det viktig å diskutere dette med legen din og vurdere alle potensielle risikoer og fordeler. Det er også viktig å huske at det ikke er noen erstatning for en sunn livsstil, som inkluderer et balansert kosthold og regelmessig fysisk aktivitet, når det gjelder å oppnå og opprettholde en sunn vekt.

See more blogs

Overflødig hud etter vekttap: fjerning eller behandling?

Overflødig hud etter vekttap: fjerning eller behandling?

Kan metformin hjelpe meg å gå ned i vekt?

Kan metformin hjelpe meg å gå ned i vekt?

Aduvanz for vekttap: kan jeg ta det eller er det alternativer?

Aduvanz for vekttap: kan jeg ta det eller er det alternativer?

Kan melatonin hjelpe meg å gå ned i vekt?

Kan melatonin hjelpe meg å gå ned i vekt?

Movicol og vekttap: midlertidig effekt eller reell slankemetode?

Movicol og vekttap: midlertidig effekt eller reell slankemetode?